måndag 2 maj 2011

Skördesoppa med linser

Hittade ett intressant recept på Anna Skippers hemsida som jag bara måste testa. Jag älskar soppor men har aldrig ätit linssoppa så det ska bli spännande! Vad kan vara bättre vardagsmat än en mustig linssoppa? 8-12 portioner, Laga en rejäl sats och frys in i portionsförpackningar. Lätt att ta fram ur frysen och värma i en kastrull!
Linser är både närande och mättande och bästa proteinkällan bland växter. Det här är en riktig billig budgetsoppa.


Ingredienser:
  • 2 msk olivolja
  • 1 röd lök, hackad
  • 5 morötter, skurna i 1 cm stora tärningar
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad oregano
  • 3 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • 500g röda linser, sköljda
  • 1 burk ekologiska tomater
  • 12 - 15 dl vatten
  • 2 kycklingbuljongtärningar (av bra kvalitet)
  • 1 tsk salt, 1 tsk nymalen svartpeppar
Gör så här:
  1. Värm upp olivolja i en kastrull.
  2. Lägg i lök, morötter och vitlök och fräs under omrörning tills grönsakerna börjar mjukna, ca 3 min.
  3. Rör i timjan, ingefära och oregano.
  4. Tillsätt linser och rör om ordentligt.
  5. Häll i tomater, vatten och buljong.
  6. Krydda med salt och peppar.
  7. Sätt på locket och koka upp. Låt puttra ca 20-25 minuter tills linserna är mjuka.
Önskas tunnare konsistens tillsätt mera vatten. Vill du ha en helt slät soppa, stavmixa.
Servera soppan rykande het i soppskålar.

Jag återkommer med betyg på soppan :)

Inga kommentarer: